Helsinki, 24.3.2017

Arvoisat Dante-seuran jäsenet,

keväinen tervehdys! Tuttuun tapaan maaliskuu toi tullessaan vuosikokouksen, jossa keskusteltiin niin menneestä kuin kuluvastakin vuodesta, ja päätettiin lisäksi vuoden 2017 jäsenmaksut. Ne ovat seuraavat:

Jäsenmaksu 40 € vuosi
Eläkeläisjäsenmaksu 35 € vuosi
Opiskelijajäsenmaksu 15 € vuosi
Kannatusjäsen: valinnainen summa (vähintään 50 euroa)

Kolmen vuoden jäsenyys (kertamaksu) 100€.

Jäsenmaksut maksetaan yhdistyksen tilille FI21 2001 3800 4423 85, viitenumero on 1067. Muistattehan jäsenmaksun maksamisen lisäksi päivittää myös ajantasaiset osoitetietonne yhdistyksen sihteerille jäsenkirjettä varten. Sihteerin tavoittaa yhdistyksen sähköpostiosoitteesta dante.helsinki@gmail.com.

Hallituksen jäsenistä erovuorossa olivat Kirsi Eskelinen ja Lena Björklund. Kirsi jatkaa hallituksessa, Lenan tilalle saimme uutena jäsenenä mukaan dosentti, antiikintutkija Marja-Leena Hännisen. Lisäksi Mia Kuokkanen väistyi hallituksesta, hänen tilallaan aloittaa Kavissa pitkään työskennellyt Satu Laaksonen. Lämmin kiitos Lenalle ja Mialle merkittävästä panoksesta yhdistyksen toimintaan, ja tervetuloa, Marja-Leena ja Satu! Hallitukseen kuuluvat lisäksi puheenjohtaja Marja Härmänmaa, Martti Berger, Enrico Garavelli, Mikko Myllykoski, Jukka Savijoki ja Terttu Turunen. Yhdistyksen sihteerinä jatkaa Elina Melander ja taloudenhoitajana Eija Savaja.

Keväällä Danten ohjelmistossa on luvassa kaksi jännittävää esitelmää. Lisäksi elokuvateatteri Orionissa näytetään kesän aikana runsaasti italialaisia elokuvia.

Maanantai 10.4. Riikka Ala-Risku: Nykykirjailijat oppaina Italian yhteiskuntaan

Italian kielen ja kirjallisuuden tutkija FT Riikka Ala-Risku on erikoistunut murteen käyttöön ja monikielisyyteen italialaisissa nykyromaaneissa. Esitelmässään hän kertoo, miten Andrea Camillerin ja Elena Ferranten kaltaiset kirjailijat kuvaavat henkilöhahmojensa yhteiskunnallista asemaa kielen ja murteen kautta. Esitelmän kieli on suomi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Aika: 18.00

Paikka: Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3. Kokoustila, 1. kerros. Tilaan on esteetön pääsy.

Sunnuntai 21.5. Massimiano Bucchi:

Per un pugno di idee. Storie di innovazioni che hanno cambiato la nostra vita

Trenton yliopiston tiedeviestinnän professori, kirjailija Massimiano Bucchi saapuu kertomaan uusimmasta teoksestaan Per un pugno di idee. Mutteripannusta kalashnikoviin ja tietokoneen hiirestä spaghettiwesterniin – kuinka yksinkertaiset ideat ovat muuttaneet maailmaa.

Bucchi on ollut Danten vieraana aiemminkin, silloin eloisa tilaisuus johti hänen teoksensa Il pollo di Newton suomentamiseen (Newtonin kana, suom. Laura Lahdensuu, Gaudeamus 2014).

Esitelmän kieli on italia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Aika: 16.00

Paikka: Lyceumklubi, Rauhankatu 7. Talossa on hissi.

Muuta Italia-aiheista ohjelmaa

6.4. klo 19.00 Maestro Adriano Bassi: “L’indipendenza finlandese e italiana: Inno alla libertà”. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävä konferenssi ja konsertti, jossa mm. kuullaan Sibeliuksen Finlandia nelikätisenä pianotulkintana. Järj. Italian kulttuuri-instituutti ja professori Veijo Murtomäki. Musiikkitalo, Camerata-sali.

Kavi: Kesän ohjelmassa italialaisia elokuvia. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti tarjoaa kesän iloksi runsaasti italialaisia elokuvia. Ohjelma: https://kavi.fi/fi/ohjelmisto. Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15.

Aurinkoista loppukevättä kaikille, tapahtumissa tavataan!

Koko Danten hallituksen puolesta

Marja Härmänmaa (puheenjohtaja) ja Elina Melander (sihteeri)