SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI – COMITATO DI HELSINKI

Helmikuu

JÄSENKIRJE

Arvoisa Dante-seuran jäsen,

toivottavasti vuotenne on käynnistynyt mahdollisimman hyvin, huolimatta meitä kaikkia rasittavasta pandemiasta. Dante-seuran suurin uutinen on, että valitettavasti sihteerimme Antonella Perna joutui työ- ja muiden kiireidensä vuoksi jättämään sihteerin tehtävänsä. Rahastonhoitajamme FM Virva Sointu kuitenkin ystävällisesti suostui ottamaan vastaan myös sihteerin tehtävät. Virva siis jatkossa vastaa Danten sähköpostiviesteihin. Tässä hänen lyhyt esittelynsä:

Olen Virva Sointu, vuonna 2019 aloittanut Helsingin Dante-seuran taloudenhoitaja, ja nyt mukana toiminnassa siis myös sihteerinä. Työskentelen Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa taideteorian ja esittämiskäytäntöjen opintojen suunnittelun parissa. Koulutukseltani olen taidehistorioitsija Helsingin yliopistosta (FM). Minulla on myös kulttuurintuottajan tutkinto (AMK). Suhteeni Italiaan on syntynyt etenkin opintojeni ja taiteen perustalle, mutta myös maan ruokakulttuuri ja siellä matkailu ovat olleet minulle rakkaita harrastuksia. Asun Laajasalossa pienen perheeni kanssa ja harrastan muun muassa pyöräilyä, joogaa ja ristikoiden ratkomista.

Joulunvieton päättyessä Dante-seura myös käynnistää toimintansa, josta tulee monipuolinen ja rikas – keskittyen seuramme 95-vuotis- ja Dante Alighierin juhlavuoteen. Tässä onkin katsaus alkuvuoden aktiviteettiimme, johon luonnollisesti toivomme teidän osallistuvan mahdollisuuksienne mukaan.

***

Italian uuden suurlähettilään, Sergio Paganon haastattelu

Kuten edellisessä jäsenkirjeessämme jo paljastimme, hallituksen jäsen ja Ylen toimittaja, FM Sini Sovijärvi haastattelee Italian uutta lähettilästä 5.2. Tehtaankadun kauniissa residenssissä. Haastattelu kuvataan ja video julkaistaan Danten verkkosivuilla (www.dante.fi) helmikuun puolivälissä. Ne jäsenet, jotka saavat jäsenkirjeen paperiversiona, saavat seuraavassa jäsenkirjeessä haastattelusta tiivistelmän paperiversiona.

***

Seitsemän luentoa Dantesta, Petrarcasta ja Boccacciosta (11.2.-4.3.)

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 700 vuotta Dante Alighierin kuolemasta. Dante-seura osallistuu runoilijan juhlavuoteen tarjoamalla seuran jäsenille mahdollisuuden osallistua seitsemään eri luentoon koskien Dantea, Petrarcaa ja Boccaccioa. Kansainvälisen luentosarjan järjestää Helsingin yliopiston post-doc.-tutkija, FT Valentina Rovere osana yliopiston kandiohjelmaa. Täysin verkossa järjestettävät luennot pitävät nuoret, nousevat, italialaiset tutkijat Italian eri yliopistoista englanniksi. Dante-seuran jäsenillä on oikeus osallistua luennoille.

***

Vuosikokous, 30.3.2021

Seuran sääntömääräinen vuosikokous järjestetään tiistaina 30.3.2021. Kokous järjestetään joko hybridinä, toisin sanoen fyysisenä kokouksena, johon voi myös osallistua Zoomin kautta, tai virustilanteen niin vaatiessa ainoastaan verkossa, Zoomin kautta. Virallinen kutsu kokoukseen lähetetään sääntöjen mukaisesti vähintään seitsemän päivää ennen kokousta. Kutsun mukana tulee linkki Zoomiin sekä yksityiskohtaiset ohjeet. Koska nykyinen tilanne jatkunee ja koska monet organisaatiot käyttävät Zoomia mm. eri kokouksissa, rohkaisemme lämpimästi kaikkia jäseniä tutustumaan tähän oivaan ja sangen yksikertaiseen ohjelmaan!

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Hallituksen jäsenistä erovuoroiset Jukka Savijoki ja Martti Berger eivät jatka enää hallituksessa. Erovuoroinen puheenjohtaja Marja Härmänmaa ei jatka kolmatta kautta puheenjohtajana eikä liioin hallituksessa. Dante-seuran nykyinen hallitus on miettinyt mahdollisia hallituksen jäseniä sekä uutta puheenjohtajaa ja onnistunutkin laatimaan listan ehdokkaista, jotta seuran toiminta tulee jatkumaan tehokkaana ongelmallisessa nykytilanteessa. Tästä huolimatta myös jäsenet voivat tehdä ehdotuksia hallituksen uusiksi jäseniksi. Mahdolliselta ehdokkaalta olisi etukäteen pyydettävä lupa ja suostumus asettua ehdokkaaksi Danten hallitukseen. Ehdokkaista voi välittää tietoa joko ennen kokousta sähköpostitse (info.helsinki@dante.fi) tai vuosikokouksessa.

Vuosikokouksessa professori emeritus FT Altti Kuusamo pitää Zoomissa luennon Rooman kahviloiden arkipäivän semiotiikasta.

***

95-vuotiaan historiansa aikana Helsingin Dante-seura on kohdannut sotia ja talouskriisejä, mutta sen olemassaolo on kaikesta huolimatta jatkunut. Myöskään virusepidemia ei pysäytä toimintaamme. Pandemiasta johtuva ”uusi normaali” tilanne saattaa kuitenkin vielä kestää pitkään, ja tähän varautuneena Dante-seuran hallitus tekee parhaansa, jotta seura toimii elinvoimaisena. Kehitämme uusia digitaalisia (mm. blogit, https://dante.fi/blogi/) ja perinteiseen mediaan perustuvia muotoja (mm. paperiset julkaisut) ja etsimme uusia yhteistyökumppaneita, jotta perustehtävämme, Italian kielen ja kulttuurin levittäminen pääkaupunkiseudulla, jatkuu mahdollisimman ponnekkaana myös nykyisessä tilanteessa. Toimintaamme saamme kallisarvoista henkistä tukea Suomen Dante-seurojen verkostolta, Rete dantescalta, sekä maailman Dante-seurojen keskusjärjestöltä, Sede centralelta Roomasta. Olemme kaikki samassa tilanteessa, mutta kuten historia on monta kertaa osoittanut, kaikesta huolimatta ihminen on sangen sopeutuvainen!

Seuran jäsenmaksuja on viime vuodelta tullut kiitettävästi. Tämä on tärkeää, koska seuralla on kiinteitä menoja (sihteerin ja taloudenhoitajan palkkiot sekä verkkosivujen ylläpito) ja myös toiminnallisia menoja, kuten Suomen Dante-seurojen historiikki, jota seuramme 95-juhlavuoden kunniaksi FT., dos. Enrico Garavelli, Helsingin yliopiston yliopistonlehtori, toimittaa yhdessä FM Elina Suolahden kanssa. Jos vielä joku ei ole maksanut vuoden 2020 jäsenmaksua, pyytäisimme ystävällisesti maksamaan sen mahdollisimman pian.  Suuruudeltaan se on edelleen seuraava: 15€ opiskelija; 35€ eläkeläinen; 40€ normaali jäsen; 100€ kolmen vuoden jäsenmaksu. Jäsenmaksut maksetaan Danten tilille, FI21 2001 3800 4423 85.

 

Vakuuttuneina siitä, että Dante-seuran jäsenet eivät anna virustilanteen lannistaa vireyttään toivotamme teille aurinkoisia talvipäiviä koko hallituksen puolesta!

 

Marja Härmänmaa (pj)                                                                                Virva Sointu (sihteeri)