Sini Sovijärvi/Yle

Journalisti, ohjelmapäällikkö ja tietokirjailija, professori Eero Saarenheimo (1919 – 2018) oli niitä, jotka huoneeseen astuessaan heti valaisevat sen olemuksellaan. Hän oli näyttävä herrasmies, joka aidon kiinnostuneesti huomioi ihmiset ympärillään. Terävänä, hauskana keskustelijana ja sujuvana esiintyjänä tunnettu ”il Signor Saarenheimo”, kuten dantelaiset usein häntä kutsuivat, oli sivistynyttä seuraa, josta koko Suomen kansa saattoi nauttia vuosikausia radion välityksellä. Lisäksi hän jätti jälkeensä mitä kiintoisimman kirjallisen tuotannon.

Eero Saarenheimo valmistui filosofian maisteriksi (historia ja yhteiskuntatieteet) Helsingin yliopistosta (1944) ja teki opintomatkoja mm. Ranskaan ja Italiaan. Myös perhetaustaltaan hän oli vankka humanisti. Oma puoliso, professori Kerttu Saarenheimo oli kirjallisuudentutkija.
Eero Saarenheimo teki pitkän uran Yleisradiossa ensin toimittajana (1952-) ja sittemmin (1965-) myös ohjelmapäällikkönä. Vuosina 1968 – 1970 hän toimi Yleisradion pääjohtajan varamiehenä.

Huolimatta aktiivisen työuransa poliittisesta ilmapiiristä varsinkin 1960- ja 70 -luvuilla, Saarenheimo ei koskaan tyylillisesti tinkinyt sivistyneestä, kansainvälisestä otteestaan toimittajana. Hän nosti ja syvensi erityisesti kulttuurijournalismia Ylessä. Hän tarttui vaativiin yhteiskunnallisiin ja erityisesti historia- sekä kulttuurihistoria-aiheisiin, joihin kävi tutustumassa laajoilla matkoillaan mm. Välimeren maissa ja Kaakkois-Aasiassa. Sisällöt hän toimitti kiinnostaviksi kokonaisuuksiksi ja hyödynsi radion äänikeinoja taitavasti. Reportaasit hipoivat kuunnelman genreä. Saarenheimon ohjelmat olivat täynnä painavaa tietoa, mutta kerronnan lähestyttävyys ja taidokas kepeys viimeistelivät ne journalistisiksi mestariteoksiksi. Saarenheimo jäi eläkkeelle Yleisradiosta v. 1977 ja hänelle myönnettiin professorin arvonimi v. 1979.

Italia oli Eero Saarenheimolle suuri sydämenasia. Hän tutki maan historiaa, kulttuuria ja taidetta antiikista nykypäivään ja ammensi täysillä myös italian kielestä. Hän oli pitkään aktiivinen Helsingin Dante Alighieri -seuran toiminnassa. Puheenjohtajana hän toimi vuosina 1971 – 1983. Hänen Italiaa koskevasta kirjallisuudestaan muistamme erityisesti teokset Casanova ja Sprengtporten: Kirjastonhoitajan ja kenraalin yhteiset vuodet (Tammi 2006), sekä Retki Euroopan ääreen: Giuseppe Acerbi ja hänen Lapin-matkansa (Otava 1989).

Yle Areena antaa mahdollisuuden nauttia Eero Saarenheimon laajasta radiotuotannosta edelleen Radiopersoona-sarjassa:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/07/27/radiopersoona-eero-saarenheimo-raportoi-rintamalta-ja-uppoutui-valimeren