Helsinki, 19.12.2016

Arvoisat Dante-seuran jäsenet,

joulu on taas, mutta kuusen takana kurkistelee jo uusi vuosi uusine kujeineen. Danten talvi ja alkukevät täyttyvät taiteella ja historialla: suuntaamme opastetuille näyttelyvierailuille sekä Ateneumiin että Kansallismuseoon, ja vuosikokouksessa kuulemme esitelmän erään paavin elämästä.

Torstai 12.1. Kansallismuseo: Renessanssi. Nyt!

Suomen kansallismuseon 100-vuotisjuhlavuoden päänäyttely vie katsojansa keskiajan ja uuden ajan taitekohtaan, ajattelun, kulttuurin, tieteen ja taiteen murrokseen. Näyttelyssä on esillä töitä yli 20:lta taiteilijalta, joista esimerkiksi suuret mestarit Rafael ja Tizian ovat Suomessa nähtävillä ensi kertaa. Maalaustaiteen lisäksi esillä on aikakauden esineistöä.

Tutustumme näyttelyyn oppaan johdolla. Mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia, minkä vuoksi tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautumisia pyydetään tiistaihin 10.1. mennessä Danten sihteerille osoitteeseen dante.helsinki@gmail.com. Samalla viestillä voi ilmoittaa mukaan useampia jäseniä. Mahdollisia ylijäämäpaikkoja voi tiedustella sihteeriltä tapahtumaa edeltävänä päivänä tai tulla tapahtuman alkaessa katsomaan, onko ryhmässä tilaa. Museon pääsylippu on omakustanteinen.

Aika: Opastus alkaa klo 16.30, ostattehan lippunne ennen sitä. Kokoonnumme museon lipunmyynnissä.

Paikka: Kansallismuseo, Mannerheimintie 34. Etupihalta myös esteetön sisäänkäynti, museossa hissi.

Hinnat: Normaalilippu 15 €/ S-etukortilla 14 €/ Alennuslippu 11 €/ Museokortilla ja Helsinki cardilla 5€.

Torstai 26.1. Ateneum: Amedeo Modigliani

Erityisesti eleganteista naiskuvistaan tunnettu Amedeo Modigliani (1884 – 1920) halusi luoda uudenlaista kauneutta, joka yhdistäisi eri aikakausien taiteet. Pohjoismaiden toistaiseksi laajimmassa Modigliani-näyttelyssä pääsemme tutustumaan taiteilijan maalauksiin, veistoksiin ja grafiikkaan, sekä aistimaan 1900-luvun alun Pariisin taiteilijapiirien tunnelmaa. Esillä on myös Modiglianin taiteilijaystävien, esimerkiksi Pablo Picasson, töitä.

Tutustumme näyttelyyn oppaan johdolla. Mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia, minkä vuoksi tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautumisia pyydetään tiistaihin 24.1. mennessä Danten sihteerille osoitteeseen dante.helsinki@gmail.com. Mahdollisia ylijäämäpaikkoja voi tiedustella sihteeriltä tapahtumaa edeltävänä päivänä tai tulla tapahtuman alkaessa katsomaan, onko ryhmässä tilaa. Museon pääsylippu on omakustanteinen.

Samaisena torstaina 26.1. museon intendentti Anna-Maria von Bonsdorff pitää klo 17 alkaen avoimen kuraattoriluennon Modiglianin alastonmaalaukset, jossa avaa näyttelyn teemoja. Luento sisältyy museolipun hintaan ja kestää n. 45 min. Halukkaat ehtivät siis kuunnella sen ennen opastetun kierroksen alkua.

Aika: Opastus alkaa klo 18.00. Kokoonnumme museon lippukassoilla klo 17.45.

Paikka: Ateneum, Kaivokatu 2. Esteetön sisäänkäynti Ateneuminkujalta, sisätiloissa hissi.

Hinnat: Normaalilippu 15 €/ S-etukortilla 14 €/ Alennuslippu 13 €/ Museokortilla ja alle 18-vuotiaat maksutta

Torstai 23.3. Vuosikokous

Illan ohjelmassa on alkajaisiksi Danten sääntömääräinen vuosikokous, jonka jälkeen Jyväskylän yliopiston romaanisen filologian professori Outi Merisalo pitää esitelmän otsikolla ”Leone X, un Medici sul soglio pontificio: mecenatismo, politica, cultura e conflitti”.

Paavi Leo X (hall. 1513-1521), syntyjään Giovanni de’ Medici, Lorenzo il Magnificon poika, oli monilahjainen mies, jonka isä jo lapsena suuntasi kirkolliselle uralle.  Noustessaan paavinistuimelle Leo saattoi toteuttaa Medici-suvun poliittisia ambitioita ja jatkaa isän kulttuurista politiikkaa aivan uudella tasolla. Leon loistavan hovin yhteydessä toimivat Rafael, Polidoro da Caravaggio ja lukemattomat muut taiteilijat ja kirjailijat. Kaikki länsimaiset kristityt eivät kuitenkaan seuranneet hyväksyen Leon toimintaa. Hänen valtakautensa lopulla katolinen kirkko joutui suuren haasteen eteen, kun Wittenbergin yliopiston teologian professori Martti Luther ryhtyi 1517 ankarasti kritisoimaan mm. Leon rakennustoimintaa rahoittavaa anekauppaa. Esitelmä tarkastelee Leon uraa kirkkopoliitikkona ja taiteiden suojelijana sekä hänen kannattajiensa ja vastustajiensa tuottamaa propagandaa. Esitelmän kieli on italia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Aika: 18.00

Paikka: Lyceumklubi, Rauhankatu 7. Talossa on hissi.

Vuodesta 2017 on siis tulossa varsin jännittävä ja monipuolinen. Seuraava jäsenkirje ilmestyy vuosikokouksen jälkeen, siinä on luvassa loppukevään ohjelma ja ajantasaiset tiedot vuosikokouksessa päätettävistä jäsenmaksuista.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta – Buon Natale e felice anno nuovo!

Koko Danten hallituksen puolesta

Marja Härmänmaa (puheenjohtaja)  ja Elina Melander (sihteeri)