SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI – COMITATO DI HELSINKI, SECONDA CIRCOLARE

 

Helsinki, 1 aprile 2014

 

 

Hyvät Dante-seuran jäsenet,

 

vuosikokous sujui onnistuneesti. Siinä päätimme, että jäsenmaksut säilyvät entisillään: jäsenmaksu 35 € vuosi, eläkeläisjäsenmaksu 30 € vuosi, opiskelijajäsenmaksu 15 € vuosi, kannatusjäsen valinnainen summa (vähintään 50 euroa). Ohessa jäsentarra, bollino, ja maksulomake. Hallituksen monivuotinen aktiivijäsen ja varapuheenjohtaja Johanna Vakkari siirtyi työskentelemään Lontooseen ja joutui jättämään paikkansa Danten hallituksessa. Kiitämme Johannaa hänen monipuolisesta panoksestaan seuran hyväksi. Johannan tilalle hänen kautensa loppuajaksi on hallitukseen valittu MuT, Sibelius Akatemian lehtori Jukka Savijoki. Hallituksen erovuoroiset jäsenet Enrico Garavelli ja Terttu Turunen valittiin tehtäväänsä uudelleen.

 

Postikulujen säästämiseksi seura toivoo, että mahdollisimman monet jäsenet vastaanottaisivat jäsenkirjeet ja muut seuran tiedotteet sähköisinä. Niitä jäseniä, jotka edelleen saavat kaikki jäsenkirjeensä postitse, mutta jotka voisivat käyttää myös sähköpostia, pyytäisimme ilmoittamaan sähköpostiosoitteensa seuran sihteerille Valerio Ceccolinille email: info@dante.fi. Seuran toimintaa ja tapahtumia voi seurata myös sen kotisivulta www.dante.fi sekä sen omalta Facebook-sivulta. Lopuksi vuosikokous päätti taloudellisista syistä johtuen luopua ruotsinkielisestä jäsenkirjeestä toistaiseksi.

 

Onnistuneen vuosikokouksen jälkeen on taas aika aktivoitua kulttuuririentoihin. Loppukeväällä meillä onkin vielä kaksi mielenkiintoista tilaisuutta, joihin toivomme teidän saapuvan runsaslukuisina. Muistattehan, että myös seuraan vielä kuulumattomat ystävänne ovat tervetulleita tilaisuuksiimme!

 

 

Keskiviikkona 23.4. Taina Syrjämaan esitelmä Garibaldista.

 

Turun yliopiston yleisen historian professori, FT Taina Syrjämaa esitelmöi aiheesta ”Giuseppe Garibaldista Garibaldi Nyströmiin – Risorgimento ja Italia 1800-luvun Suomessa”. Italia oli 1800-luvun suomalaisesta perspektiivistä sekä kaukainen että läheinen. Risorgimenton tapahtumia seurattiin lehdistössä melko tiiviisti, mutta vain harva saattoi omakohtaisesti tuntea Italian. Maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta Italian tapahtumat puhuttelivat suomalaisia, mistä kertoo sekin, että joitakin lapsia kastettiin Garibaldeiksi. Esitelmässä tarkastellaan suomalaisten kontakteja Risorgimenton ajan Italiaan nostamalla esille sekä yksityistä elämänpiiriä että julkista keskustelua.

 

Aika: klo 18.00

 

Paikka: Lyceumklubi, Rauhankatu 7

 

 

Keskiviikkona 14.5. ”Dalla Sicilia in Finlandia, e vice versa?”

 

Historioitsija Massimo Longo Adorno Messinan yliopistosta on Sisilian historian lisäksi erikoistunut Suomen ja Skandinavian historiaan. Viime vuosina dott. Longo Adorno on julkaissut kaksi teosta, jotka käsittelevät Suomea: La guerra d’inverno. Finlandia e Unione Sovietica 1939-1940 (Franco Angeli, 2010) ja Storia della Finlandia contemporanea. Il percorso della modernità e l’integrazione nel contesto europeo (Franco Angeli, 2014). Dott. Longo Adorno esitelmöi Suomesta teostensa pohjalta, sisilialaisesta näkökulmasta katsottuna.

 

Jäsenmatka Sisiliaan?

 

Esitelmänsä jälkeen keskustelemme mahdollisuudesta järjestää Danten jäsenmatka kevättalvella 2014 Sisiliaan, Massimo Longo Adornon kotikylään Mongioveen (Patti, Messina), jonka kulttuuri- ja enogastronomista antia hän esittelee sekä valottaa, mitä matkallamme voisimme tehdä. Kaikki kiinnostuneet, myös Danteen vielä kuulumattomat, tulkaa keskustelemaan ja ideoimaan matkaamme Sisiliaan! http://www.sizilia.it/it

 

Aika: klo 18

 

Paikka: Lyceumklubi, Rauhankatu 7

 

Tilaisuus on italiankielinen.

 

 

Lopuksi toivotamme kaikille dantelaisille aurinkoista loppukevättä!

 

Ystävällisin terveisin,

 

Marja Härmänmaa (pj) Valerio Ceccolini (sihteeri)