Società Dante Alighieri – Comitato di Helsinki Helsinki, 15 agosto, 2015
Syksyn 2015 ensimmäinen jäsenkirje

Arvoisat Dante-seuran jäsenet,
illat pimenevät ja ilma todennäköisesti viilenee. Laskeudumme kohti syksyä, vaan yhtenä valopilkkuna horisontissa on Dante-seuran monipuolinen ohjelma, joka napakasti käynnistyy heti syyskuun alussa. Mukana on 1700-luvun Napoli, Dante ja Sibelius – vuosittaista Strega-kirjallisuuspalkintoa unohtamatta. Tässä siis yksityiskohtainen ohjelma alkusyksyn tilaisuuksistamme, joihin toivotamme teidät ystävienne kera lämpimästi tervetulleiksi:

– Perjantai – lauantai 4.-5.9. Kansainvälinen seminaari 1700-luvun Napolista:

”Naples in Eighteenth-Century Europe”. Seminaarissa paneudutaan 1700-luvun Napolin kulttuuri- ja aatehistoriaan – Pompejin tutkimusta ja reseptiota unohtamatta. Esitelmät ovat englanninkielisiä. Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy mm. Danten verkkosivuilta, Italian kulttuuri-instituutin sivuilta, sekä Danten Facebook-sivuilta.

Järjestäjät: The Finnish Society for Eighteenth-Century Studies, Italian kulttuuri-instituutti ja Helsingin Dante Alighieri –seura; Paikka: Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki, seminarihuone 505)
Tarjoilun mitoittamiseksi olisi toivottavaa, että osallistujat ilmoittautuisivat tilaisuuteen 1.9. mennessä osoitteeseen info-1700@helsinki.fi. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan ole edellytys seminaariin osallistumiselle. Mahdolliset tiedustelut voi osoittaa samaan osoitteeseen.

_______________________________________________________________________________

– Maanantai 14.9. Stregassa oli aikamoisia romaaneja tänä vuonna
Suomesta on osallistuttu Italian kaunokirjallisen Strega-palkinnon voittajan valintaan jo viisi vuotta. Kolme suomalaiseen lukukomiteaan kuulunutta, Riitta Ammunet, Jukka Savijoki ja Lena Björklund, ottavat tämän vuoden hyvätasoisesta valikoimasta esiin suosikeitaan ja kertovat myös voittajasta.
Aika: klo 18.00; Paikka: Lyceumklubi, Rauhankatu 7

________________________________________________________________________________

– Maanantai, 5.10 Seminaari italian kielestä ja musiikista:
”L’italiano nella musica. La musica nell’italiano”. XV Italian kieli maailmalla –viikon yhteydessä kuulemme italiankielisiä esitelmiä italian kielestä ja musiikista. Esitelmöitsijöinä professori Eero Tarasti (Helsingin yliopisto), säveltäjä Paola Livorsi ja tutkija Caterina Augus (Torinon yliopisto). Täydellinen ohjelma löytyy Danten verkkosivuilta ja Danten Facebook-sivuilta sekä Italian kulttuuri-instituutin sivuilta.

Järjestäjät: Italian kulttuuri-instituutti ja Helsingin Dante Alighieri-seura
Aika: 18.00-20.20; Paikka: Helsingin yliopiston Kielikeskus (Fabianinkatu 26), Juhlasali, n. 310, 3. krs

_______________________________________________________________________________
– Maanantai 26.10. Kansainvälinen Dante Pohjolassa –seminaari:
”QUANDO SOFFIA BOREA” – Dante e la Scandinavia nel 750 anniversario della nascita del poeta (1265- 2015). Italiankielisessä seminaarissa käsitellään mm. Danten tutkimista, kääntämistä ja vastaanottoa Pohjoismaissa ja Virossa. Täydellinen ohjelma löytyy Danten verkkosivuilta, Danten Facebook-sivulta sekä Co.Co. Lacin verkkosivuilta
Järjestäjät: Nykykielten laitos (HY), Contrasting and Comparing Languages and Cultures – verkosto ja Helsingin Dante Alighieri –seura
Paikka: Helsingin yliopiston Metsätalo (Unioninkatu 40 B, seminaarihuone 4)

__________________________________________________________________________________

– Torstai 29.10 Sibelius-seminaari
Adriano Bassi: ”Sibelius ja italialainen musiikki 1800- ja 1900-luvuilla: yhteneväisyyksiä ja eroja”. Italialainen pianisti ja kapellimestari Adriano Bassi käsittelee luentokonsertissaan Sibeliuksen ja italialaisten säveltäjien sinfoniamusiikkia. Luento on italiankielinen. Tiedot tilaisuudesta löytyvät Musiikkitalon verkkosivuilta.
Järjestäjät: Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Helsingin Dante Alighieri-seura, Italian kulttuuri-instituutti
Aika: 29.10.2015, klo 19.00-20.30; Paikka: Musiikkitalo (Mannerheimintie 13 A), Camerata

KAVI (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) näyttää jälleen kerran merkittäviä italialaisia elokuvia. Tällä kertaa on vuorossa Francesco Rosin tuotanto. KAVIn ohjelma löytyy täältä: https://kavi.fi/fi/elokuvasarja/francesco-rosi
Olettehan muistaneet maksaa Danten jäsenmaksun? Jos se jostain syystä on jäänyt tekemättä, niin toivottavasti hoidatte asian lähiaikoina alkavan kauden toiminnan tukemiseksi. Danten tilinumero on vanha tuttu FI21 2001 3800 4423 85; viitenumero 1067. Jäsenmaksu on 35 €, eläkeläisjäsenet 30 € ja opiskelijajäsenet 15 €.
Pikaisiin tapaamisiin ja ystävällisin terveisin koko hallituksen puolesta,
Marja Härmänmaa (pj) Valerio Ceccolini (sihteeri)