Suomen oma renessanssihuvila on 490-vuotias

Kesän kynnyksellä ja matkailunostalgian noustessa – karujen korona-aikojen toivottavasti jo hellittäessä – on mukava muistella Suomen Rooman instituuttia Villa Lantea. Gianicolo-kukkulalla sijaitseva renessanssihuvila valmistui vuonna 1531. Paavi Leo X:n datarius Baldassarre Turini valitti vuonna 1514 kirjoittamassaan kirjeessä Rooman kesän tukahduttavaa kuumuutta, jota ei saattanut paeta minnekään. Lopulta hän hankki muutaman hehtaarin maata puutarhojen ja viiniköynnösten peittämältä Gianicolo-kukkulalta ja alkoi rakentaa huvilaa tuohon rauhoittavaan maisemaan.  Arkkitehtina toimi Giulio Romano, Rafaelin arvostettu oppilas. Maalauskoristelun tekivät saman koulukunnan taiteilijat Vincenzo Tamagni da San Gimignano, Polidoro da Caravaggio ja Maturino. Turinin kuoleman jälkeen hänen veljenpoikansa Julio vuokrasi huvilan vuonna 1548 Ranskan kuninkaan lähettiläälle ja kuningassuvun jäsenelle kardinaali Georges d’Armagnacille. Vuonna 1551 villa maa-alueineen siirtyi Lante-suvun omistukseen.

Villa Lante. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Vuonna 2021 tyylikäs, lähes täysin alkuperäisessä muodossaan säilynyt rakennus juhlii 490-vuotis-syntymäpäiväänsä. Säätiö Institutum Romanum Finlandiae osti huvilan vuonna 1950, perustajansa Amos Andersonin lahjoittamin varoin. Pitkällisten ja hankalien korjaustöiden jälkeen instituutti vihittiin juhlallisesti käyttöön 29.4.1954. Instituutti järjestää opetusta ja tutkimusta ennen kaikkea antiikintutkimuksen eri aloilla: antiikin ja keskiajan historia, klassillinen filologia, arkeologia ja taidehistoria. Instituutti tunnetaan erityisesti epigrafisista tutkimuksistaan. Lisäksi Villa Lante majoittaa eri alojen opiskelijoita, tutkijoita ja taiteilijoita. Instituutin tutkijaresidenssissä työskentelee ja asuu vuosittain yli 200 opiskelijaa, tutkijaa ja taiteilijaa. Instituutin omassa ateljeessa työskentelee neljä suomalaista kuvataiteilijaa vuosittain. Instituutissa järjestetään säännöllisesti erilaisia seminaareja, työpajoja, konferensseja ja esitelmätilaisuuksia. Instituutin ohjelmatarjontaan kuuluu myös vanhaa ja nykymusiikkia esittävä konserttisarja. Myös kirjasto on olennainen osa instituutin toimintaa, ja se on myös ulkopuolisten tutkijoiden käytettävissä.

Villa Lante. Kuva: Wikimedia Commons.

Villa Lanten vieraina (1964)

Seuraavaa Rooman ja Villa Lanten visiittiä odotellessa voimme fiilistellä FT Kai R. Lehtosen (s.1930, kirjailija ja journalisti) vuonna 1964 kuvaaman minidokumentin (kesto 8:46) siivittäminä. Materiaali on videokäsitelty vuonna 2004. Tämä nostalginen 16 millin elokuva sisältää tuokiokuvia Villa Lantessa kesällä 1964 järjestetyn kymmenennen oppikoulunopettajien kurssin retkiltä Paestumiin ja Pompeijiin. Kurssin ja retken vetäjänä toimi professori Jaakko Suolahti (1918–1987), ansioitunut antiikin historioitsija, joka tämän kuvatallenteen aikaan toimi Villa Lanten johtajana (1962–1965).

Seurueessa mukana olivat myös Jaakko Suolahden puoliso, tunnettu italianopettaja, etruskologi ja italialaisen kulttuurin aktiivinen vaikuttaja Suomessa, FM Eila Suolahti ja hyvinkin samoilla linjoilla myöhemmin jatkanut tytär FM Elina Suolahti, joka toimii mm. Helsingin yliopiston italian opintosuunnan tuntiopettajana ja Dante Alighieri Comitato di Helsinki -seuran hallituksessa. Lisäksi hän koordinoi Italian Strega-kirjallisuuspalkinnon Danten Sede Centralen hallinnoimaa paikallista eli suomalaista lukuraatia.

https://www.youtube.com/watch?v=7icZDVlOVFM

 

Instituutin nykyinen johtaja on professori Arja Karivieri. Instituutin säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii dosentti Katariina Mustakallio. Hallituksen jäsen, intendentti Ira Westergård on Dante Alighieri Comitato di Helsinki -seuran hallituksen uusi jäsen (2021). Yhdistyksemme uusi varapuheenjohtaja, professori Outi Merisalo kuuluu säätiön valtuuskuntaan.

Villa Lanten laaja verkkosivusto (osoite alla) sisältää kattavaa tietoa Suomen omasta renessanssihuvilasta Roomassa. Sen kiehtova historia, arkkitehtuuri ja koristelu ovat tutustumisen arvoiset, toiminnasta puhumattakaan. Villaan voi tutustua sopimalla vierailun etukäteen.

http://irfrome.org/

Suomen Rooman-instituutti
Villa Lante
Passeggiata del Gianicolo 10
00165 Roma
Italia

Toimisto
ma-pe 9:00–13:00, 14:30–16:00
puh. (+39 06) 6880 1674
fax (+39 06) 6880 2349
s-posti: info@irfrome.org

Lähteet:

Suomen Rooman-instituutin verkkosivusto (http://irfrome.org/);

Henrik Lilius (1981): Villa Lante Al Gianicolo. L’architettura e la decorazione pittorica. Vols. 1–2. Acta Instituti Romani Finlandiae X.

Petri Burtsov (2014): Suomen Rooman-instituutti, Villa Lante, juhlii 60-vuotista olemassaoloaan (verkkoartikkeli, Yle Uutiset 30.4.2014)

Wikipedia

Danten blogisivustoa toimittaa Sini Sovijärvi (toimittaja, Yle; Dante Alighieri Comitato di Helsinki)