Società Dante Alighieri – comitato di Helsinki

17.12.2020

JÄSENKIRJE

Arvoisa Dante-seuran jäsen,

Syksy meni, joulu on jo ovella, mutta valitettavasti koronavirus heittää pitkän varjonsa joulunviettoommekin. Pandemian nykytilanteesta johtuen Danten suunniteltu joulun ohjelma on jouduttu kokonaisuudessaan peruuttamaan:

La 12.12. klo 12. ”Italia suomalaisen taiteilijan silmin” – vierailu kuvataiteilija Merja Salonen Di Giorgion ateljeessa PERUTTU

To 17.12. Professori emeritus Altti Kuusamon luento aiheesta ”Jeesuksen ja Marian syntymiä renessanssin ajalta kuvin ja sanoin.” PERUTTU

Ke 6.1. Professori Henry Baconin luento: ”Luchino Visconti oman aikansa ja historian tulkkina” PERUTTU

Tilaisuus oli tarkoitus järjestetää yhteistyössä KAVI:n, keskustakirjasto Oodin ja Helsingin yliopiston kanssa. Luento liittyy KAVI:n (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) esittämään Luchino Viscontin elokuvien sarjaan. Luennon jälkeen oli tarkoitus katsoa Gabriele D’Annunzion samannimiseen romaaniin perustuvan Viscontin italiankielisen elokuvan ”L’Innocente” (Rakkaus Roomassa). https://kinoregina.fi/elokuva/139821/ KAVI:n koko Visconti-katselmus löytyy täältä: https://kinoregina.fi/teemat/luchino-visconti-ii/ Dante olisi maksanut seuran jäsenten elokuvaliput.

KAVI on siirtänyt koko Visconti-katselmuksensa myöhemmin keväälle, ja Henry Baconin luento järjestetään ”L’Innocente” -elokuvan yhteyteen. Myös muut Danten peruuntuneet tapahtumat järjestetään myöhemmin, kun tilanne sen sallii.

***

Helsingin Dante-seura täyttää tänä vuonna 95 vuotta. Pandemia teki kuitenkin tyhjäksi myös suunnitelmamme juhlistaa merkkivuottamme. Toivomme kuitenkin, että ensi vuonna, joka on myös Dante Alighierin muistovuosi, voimme asiallisesti muistaa seuramme pitkää historiaa. Dante-seurojen keskusjärjestöltä, Sede Centralesta Roomasta, on tullut videotervehdys, jonka löydätte verkkosivuiltamme www.dante.fi/blogi/.

Juhlavuotemme kunniaksi olemme laatimassa Dante-seuran historiikkia. Kysymyksessä on artikkelikokoelma Helsingin ja muiden suomalaisten Dante-seurojen historiasta. Sen toimittamisesta vastaa FT, dos. Enrico Garavelli, italialaisen filologian yliopistonlehtori sekä Danten hallituksen pitkäaikainen jäsen, yhdessä FM Elina Suolahden kanssa. Kirja ilmestyy vuonna 2021.

Kevään ohjelma käynnistyy Italian uuden suurlähettilään, Sergio Paganon haastattelulla, jonka julkaisemme videona verkkosivuillamme www.dante.fi/blogi/ lähettilään aikataulusta riippuen todennäköisesti helmikuussa ja josta lyhennelmä lähetetään paperiversiona niille jäsenille, jotka eivät käytä Internetiä. Lähettilästä haastattelee italiaksi Ylen toimittaja ja Danten hallituksen jäsen FM Sini Sovijärvi. Lähettiläs kertoo mm. näkemyksistään Italian nykytilasta, maan kansainvälisestä roolista, Suomen ja Italian yhteistyömahdollisuuksista sekä Italian kulttuurista. Haastattelu tapahtuu lähettilään maineikkaassa Tehtaankadun residenssissä, josta aikoinaan kaavailtiin Suomen kuninkaan asuntoa, mutta historian kulusta johtuen talo päätyikin Italian valtiolle. Tulevalla videolla suurlähettiläs Sergio Pagano esittelee myös tämän mielenkiintoisen ja kauniin rakennuksen sisätiloja.

Ensi vuoden ohjelma riippuu epidemian kehityksestä, mutta mahdollisuuksien mukaan järjestämme monipuolisesti erilaisia tapahtumia. Toiminnan keskiössä on luonnollisesti 95 vuotta täyttänyt oma yhdistyksemme, Helsingin Dante-seura, mutta myös runoilija Dante Alighieri, jonka kuolemasta tulee kuluneeksi 700 vuotta. Dantea muistetaan ympäri maailmaa, ja myös Helsingin Dante-seura tekee parhaansa, jotta suuri italialainen runoilija saa ansaitsemansa huomion. Ennakkotietona voimme paljastaa, että suunnitelmissa on monitaiteinen spektaakkeli ja luonnollisesti myös perinteisempi, tietopainotteinen seminaari.

Vuosi 2020 jää varmasti mieleen yhtenä lähihistorian tuhoisimpana vuotena, jolloin lähes koko maailma halvaantui. Dante-seurankin toiminta oli pysähtynyt kuukausiksi, sekä viime keväänä että nyt joulukuussa. Danten hallitus tekee kuitenkin parhaansa, jotta seuran toiminta jatkuu. Yritämme kehittää uusia toimintamuotoja sekä sähköisiä viestintävälineitä käyttäville että perinteisessä paperipostissa pysyttäytyville jäsenillemme. Näistä esimerkkeinä ovat blogit verkkosivuillamme (www.dante.fi/blogi/), videokonferenssit sekä Dante-seuran historiaa käsittelevä kirja.

Jotta toiminta ei pysähdy ja kykenemme selviytymään peruskustannuksistamme, joita ovat mm. sihteerin ja taloudenhoitajan palkkiot, verkkosivut ja postituskustannukset, sekä muista kustannuksista, kuten Danten historiikin kustantaminen, pyytäisimme teitä ystävällisesti suorittamaan vuoden 2020 jäsenmaksun mitä pikimmiten. Suuruudeltaan se on edelleen seuraava: 15€ opiskelija; 35€ eläkeläinen; 40€ normaali jäsen; 100€ kolmen vuoden jäsenmaksu.

Jäsenmaksut maksetaan Danten tilille, FI21 2001 3800 4423 85.

Nykyinen tilanne saattaa vaikuttaa synkältä, mutta vuosi on lähestymässä loppuaan tuoden varmasti positiivisen muutoksen mukanaan. Tästä vakuuttuneina toivotamme kaikille seuramme jäsenille erittäin auvoista joulua ja oikein hyvää uutta vuotta!

Koko hallituksen puolesta,

 

Marja Härmänmaa (pj)                                                              Antonella Perna (sihteeri)