Società Dante Alighieri, comitato di Helsinki
Arvoisa Dante-seuran jäsen,
Syksy on jo hyvässä vauhdissa, ja Dantenkin toiminta pyörähtää käyntiin täydellä teholla. Vuosikokouksemme pidettiin torstaina 3. syyskuuta Töölön kirjastossa. Kokouksessa päätettiin, että erovuoroisista hallituksen jäsenistä FT, dos. yliopistonlehtori Enrico Garavelli jatkaa hallituksessa, FM Satu Laaksosen tilalle vuosikokous valitsi FT, dos. professori Outi Merisalon. Dante kiittää lämpimästi Satua hänen panoksestaan seurallemme ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi Outin hallituksen työskentelyyn. Jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan, ja niistä muistutus tämän jäsenkirjeen lopussa.
Vuosikokouksen jälkeen kuulimme professori Silvio Cruschinan mielenkiintoisen esitelmän italialaisista murteista.
Syysmyrskyistä ja koronaviruksesta huolimatta Dantella on luvassa erittäin monipuolista ohjelmaa koko talveksi. Tässä seuraa esimakua ja loka-marraskuun ohjelma, jolloin katsomme taidetta, luemme kirjallisuutta, katsastamme muotia ja mietimme, miksi Roomassa seisoo obeliskeja! Dante toivoo kaikkien tulevan runsaslukuisina paikalle tilaisuuksiin; asianmukaista turvallisuutta noudattaen sekä maskilla ja käsidesillä varustautuneena.
Keskiviikkona 14.10. ”Tiepolo – Venetsia Pohjolassa”
Sinebrychoffin järjestämä Tiepolo-näyttely on kattavin esitys Giovanni Battista (Giambattista) Tiepolon (1696–1770) taiteesta Suomessa! Näyttely kertoo jännittävän tarinan siitä, kuinka Tiepolon teokset kulkeutuivat Pohjoismaihin ja Venäjälle, ja siihen on koottu teoksia, joilla on yhtymäkohtia, mutta joita ei ole koskaan ennen nähty yhdessä. Museon omat teokset, ”Sabiinitarten ryöstö” ja ”Kreikkalaiset hyökkäävät Troijaan”, ovat osa tätä tarinaa.
Tutustuminen Sinebrychoffin järjestämään Tiepolo-näyttelyyn näyttelyn kuraattori ja Sinebrychoffin taidemuseon intendentti, FT Ira Westergårdin johdolla. Ira on erikoistunut vanhaan eurooppalaiseen taiteeseen, ja hänen väitöskirjansa vuodelta 2007 käsitteli Italian renessanssin taidetta. Iran kuratoima Tiepolo-näyttely pohjautuu museon tutkimushankkeeseen, jonka kohteena on ollut museon omissa kokoelmissa olevat kaksi Tiepolon teosta. Hankkeen tuloksiin perustuva tieteellinen artikkeli on julkaistu englanninkielisessä julkaisussa ”Tiepolo – Venice in the North” (SKIRA Editore 2020).
Huom! Korona-rajoitusten vuoksi ryhmässä voi olla enintään 10 hlöä.
Ilmoittautuminen ennakkoon sihteerille osoitteeseen info.helsinki@dante.fi. Dante maksaa sisäänpääsyliput, eli tapaamme lippuluukulla klo 16.15. Muistattehan kasvomaskin ja käsidesin.
Aika: ke, 14.10., klo 16.30-17.30
Paikka: Sinebrychoffin taidemuseo, Bulevardi 40
*****
”Tiepolo – Venetsia Pohjolassa” – italiankieliset opastukset
Taidehistorioitsija FT Antonella Perna opastaa italiaksi Tiepolo − Venetsia Pohjolassa -näyttelyssä 24.10 (klo 12 ja 13) sekä 21.11 (klo 12). Ryhmään mahtuu 10 osallistujaa. Pääsy näyttelylipulla. Ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen opastusta sähköpostilla heidi.kallioinen@siff.fi. Peruutathan paikkasi, jos et pääse tulemaan. Dante maksaa sisäänpääsyliput, eli tapaamme loppuluukulla 15 min. ennen opastuksen alkamista. Tulethan vain terveenä – maskia ja käsidesiä unohtamatta!
*****
Keskiviikkona 14. lokakuuta: “Juhliva Venetsia – ylellisyyden ja tuhlaamisen kaupunki”
FT Mirva Saukkola työskentelee Antiikki & Design -lehden päätoimittajana ja on kysytty luennoitsija sekä intohimoinen taiteen, antiikin, vintage-muodin ja matkailun asiantuntija. Hän on kirjoittanut tietokirjoja tapakulttuurista, etiketistä ja pukeutumisesta sekä jännitysromaaneja, jotka sijoittuvat historiaan, muodin ja naistenlehtien maailmaan.
Saukkola kertoo luennollaan, millaista hulppeaa seuraelämää vietettiin ja miten pukeuduttiin Tiepoloiden ajan Venetsiassa? Muotia voidaan tarkastella esimerkiksi näyttelyn teoksien avulla. Vaikka niiden aiheena ovat antiikin myytit tai ylelliset illalliset, on esimerkiksi Kleopatra esitetty Tiepolon oman ajan muotiasussa. (IG:mirvaformstyle Twitter:@mirvasaukkola )
Pääsy näyttelylipulla, ei ilmoittautumista. Julkiseen yleisötilaisuuteen voi osallistua enintään 40 henkeä. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Dante maksaa pääsyliput, eli tapaamme lippuluukulla 15 min. ennen esitelmän alkua. Tulethan vain terveenä. Muistattehan kasvomaskin ja käsidesin.
Aika: klo 18-19
Paikka: Sinebrychoffin taidemuseo, Bulevardi 40
*****
Torstaina 29. lokakuuta: Premio Strega ja perinteisen tarinan paluu
Kokoonnumme kuulemaan, mitä Premio Strega tänä vuonna tarjoaa italialaisen kirjallisuuden ystäville. Voiton vei tällä kertaa sanataiteen veteraani Sandro Veronesi teoksellaan Il colibrì (La nave di Teseo). Se on yhden ihmisen elämäntarina, jonka kautta lukija temmataan mukaan Italian 1900-luvun viimeisten vuosikymmenien vaiheisiin. Myös muissa kisaan osallistuneissa romaaneissa peilataan yksilön kohtaloa yhteiskunnalliseen tilanteeseen – tai toisinpäin. Kakkoseksi sijoittunut Gianrico Carofiglio sijoittaa kertomuksensa (La misura del tempo, Einaudi) oikeuslaitoksen kehyksiin. Kirjassaan Almarina (Einaudi) loppukilpailun ainoa nainen Valeria Parrella punoo tarinan menetyksestä ja uuden elämän mahdollisuudesta napolilaisen nuorisovankilan taustaa vasten. Suomalaiset Strega-raatilaiset kertovat illan aikana omista suosikeistaan. Tilaisuus on suomenkielinen. Keskustelun jälkeen on tarjolla viiniä ja pientä purtavaa.
Ei ilmoittautumista, julkiseen yleisötilaisuuteen kaikki ovat tervetulleita. Tilaisuuteen mahtuu 25 henkeä, ja paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Muistattehan kasvomaskin ja käsidesin.
Aika: to 29.10.2020 klo 17.30
Paikka: Rikhardinkadun kirjaston salonki, 3. krs. Rikhardinkatu 3, Helsinki
*****
Avoin lukupiiri: Italialaisia nykyromaaneja
Helsingin työväenopiston järjestämässä Avoimessa lukupiirissä tutustutaan nykyitalialaiseen romaanitaiteeseen asiantuntijaopettajan johdolla. Teoksista on opettajan lyhyitä alustuksia ja yhteistä keskustelua. Lukupiiriin kuuluvat seuraavat tapahtumat:
20.10 Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys (La solitudine dei numeri primi)
3.11. Silvia Avallone: Teräs (Acciaio)
17.11 Domenico Starnone: Kepponen (Scherzetto)
1.12. Claudio Magris: Toinen meri (Un altro mare)
Opettaja: Hannimari Heino FM, suomentaja-runoilija. Kurssitunnus: H205873; Hinta: Syksy 0,00 €
Väline: Avoimessa lukupiirissä käsiteltävät teokset. Kurssilla käytetään tarvittaessa internetyhteydellä toimivaa etäopetusvälinettä, jonka käyttöön opettaja opastaa. Jos etäyhteyksiä käytetään, lukupiiriin täytyy ilmoittautua. Max. opiskelijamäärä: 10; Min. opiskelijamäärä: 1; Opetuskieli: suomi
Lisätiedot: Vapaa pääsy. Tervetuloa. Avoin lukupiiri kokoontuu kirjastossa, jonka ovi on avoinna klo 19 asti ja siihen asti pääset mukaan. Lue kirjat, niin pääset keskustelemaan niistä. Voit tulla myös mukaan kuuntelemaan ja osallistumaan opettajan alustukseen ja toisten keskustelijoiden puheenvuoroihin.
Linkit: https://atena.fi/kirjailijat/hannimari-heino , Muistattehan kasvomaskin ja käsidesin.
*****
Torstaina 12. marraskuuta: ”Egypti ja egyptiläiset jumalat antiikin Roomassa.”
Amos Rex -museossa Helsingissä avautuu 9. lokakuuta 2020 ainutlaatuinen muinaista Egyptiä esittelevä näyttely, jossa on esillä Torinossa toimivan Museo Egizion kokoelmia. Museo Egizio on suurin muinaisen Egyptin kulttuurin kokoelma Egyptin ulkopuolella. Torino ei ole Italiassa ainoa paikka, jossa muinainen Egypti näkyy. Rooman kaupungissa on edelleen 13 muinaista obeliskia sekä joukko modernimpia obeliskeja. Egypti oli myös osa Rooman valtakuntaa. Egyptiläinen taide oli muodissa Rooman varhaisella keisarikaudella, ja egyptiläisiä jumalia palvottiin kaikkialla valtakunnan alueella.
Marja-Leena Hännisen 45 min. esitelmässä pohditaan Rooman valtakuntaan vuonna 31 eKr. liitetyn Egyptin näkymistä ja merkitystä Rooman kaupungille. Esitelmän toinen teema on egyptiläisten jumalien, ennen kaikkea Isiksen ja Serapiksen, suosio kaikkialla Rooman valtakunnassa. Egyptiläisten jumalien palvontaa tarkastellaan Roomasta ja sen satamakaupungista Ostiasta löydettyjen esimerkkien kautta.
FT Marja-Leena Hänninen on antiikin historian dosentti. Hän on erikoistunut antiikin ajan uskontoihin, naisten asemaan antiikin Roomassa ja yleisemmin antiikin Rooman sosiaali- ja kulttuurihistoriaan.
Aika: klo 16.30
Paikka: Studio Rex, Museo Amos Rex, Mannerheimintie 22-24
Tilaisuuteen mahtuu 30 henkeä, paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.
Dopo la lezione segue VISITA GUIDATA in italiano all’esposizione della dottoressa Antonella Perna, storica dell’arte.
Cosa ha a che fare l’Italia con una mostra sull’antico Egitto? Partecipa alla visita guidata per saperne di più sulla collezione di tesori del museo Egizio di Torino esposti all’Amos Rex – in italiano!
Alla visita guidata sono ammessi massimo 15 partecipanti in ordine di arrivo. La Dante sponsorizza i biglietti, quindi ci vediamo alla biglietteria 15 minuti prima dell’inizio della visita.
Aika: klo 18
Paikka: Museo Amos Rex, Mannerheimintie 22-24
Ethän unohda kasvomaskia ja käsidesiä.
*****
Tiistaina 24. marraskuuta: ”Osvald Sirén e il collezionismo internazionale: il caso della collezione Gualino”
Nel 1928 a Torino si inaugurò la prima mostra della collezione d’arte del facoltoso e colto imprenditore piemontese Riccardo Gualino (1879–1964) che attrasse l’interesse di un vasto pubblico, tra cui si annovera la famiglia reale. Tra le sale si potevano ammirare opere di gran pregio, ma ciò che doveva aver impressionato maggiormente i visitatori del tempo furono gli inusuali accostamenti tra opere dei maestri primitivi italiani e arte orientale. In questa conferenza Antonella Perna ci spiegherà come la figura che si nasconde dietro questo progetto ambizioso, un caso pressoché unico in Italia, sia proprio uno storico dell’arte finno-svedese: Osvald Sirén (1879–1966). Antonella Perna ci racconterà come questo studioso, famoso soprattutto per i suoi contributi alla sinologia, sia giunto ad influenzare e a reperire per questa collezione alcune delle opere più belle e singolari.
Antonella Perna è una storica dell’arte specializzata nella conservazione dei beni culturali e nella comunicazione e didattica museale. Dal 2005 vive in Finlandia dove ha conseguito il dottorato in Storia dell’arte all’Università di Turku. Negli anni è stata attiva come freelance nel campo culturale come insegnante, storica dell’arte ed educatrice museale in collaborazione con diverse istituzioni italiane e finlandesi. La sua ricerca verte sia sulla storia dell’arte che sulla storia del mercato e del collezionismo di arte antica nel Novecento.
Dopo la conferenza segue il rinfresco.
La pubblica conferenza è aperta a tutti, non occorre registrarsi prima. Tutti sono benvenuti!
Vi ricorderete la mascherina e il disinfettante per le mani.
Aika: klo 17
Paikka: Lukusali, Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3

Riccardo Gualino in Egitto per l’acquisto di opere d’arte (Foto album di famiglia, Archivio centrale dello stato, Fondo Gualino.
*****
Toivomme teidän myös muistavan maksaa jäsenmaksun, mikä on edellytys Danten monipuolisen ohjelman pyörittämiselle. Maksut ovat samat vanhat, eli 15€ opiskelija; 35€ eläkeläinen; 40€ normaali jäsen; 100€ kolmen vuoden jäsenmaksu. Jäsenmaksut maksetaan Danten tilille FI21 2001 3800 4423 85.
Odottaessamme tapaavanne teidät syksyn tilaisuuksissa lähetämme teille parhaat syysterveisemme koko hallituksen puolesta,
Marja Härmänmaa (pj) Antonella Perna (sihteeri)