SOCIETÀ DANTE ALIGHIERI – COMITATO DI HELSINKI

Arvoisat Dante-seuran jäsenet,

Toivottavasti kesänne on sujunut aurinkoisissa ja miellyttävissä merkeissä ja olette voineet ladata akkujanne myös syksyn kulttuuririentoja silmällä pitäen! Dante-seura on jo kuukauden toiminut kulisseissa aktiivisesti, ja niinpä meillä on teille paljon hyviä uutisia.

Dante on saanut uuden sihteerin, syntyperäisen italialaisen,mutta täydellisesti suomen kielen hallitsevan Antonella Pernan, joka sujuvasti esittelee itsensä suomeksi seuraavasti: ”Olen italialainen taidehistorioitsija Antonella Perna ja toimin Dante Alighieri-seuran uutena sihteerinä. Olen asunut Suomessa noin 15 vuotta ja olen valmistumassa filosofian tohtoriksi Turun yliopistossa. Minun väitöskirjani käsittelee italialaista taidehistorioitsijaa, Lionello Venturia, ja hänen yhteystyötään taidekerääjä Riccardo Gualinon ja ruotsisuomalaisen taidehistorioitsija Osvald Sirénin kanssa fasismin aikaan. Tutkimukseni ohessa opetan Italian kieltä ja kulttuuria.”

Myös Danten monivuotinen rahastonhoitaja Eija Savaja jäi ansaitusti eläkkeelle, ja hänen tilalleen saimme Virva Soinnun, joka kertoo itsestään näin: ”Olen Virva Sointu, Helsingin Dante-seuran uusi taloudenhoitaja. Työskentelen tällä hetkellä Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa taideteorian suunnittelun parissa. Koulutukseltani olen taidehistorioitsija Helsingin yliopistosta ja kulttuurintuottaja. Suhteeni Italiaan on rakentunut etenkin opintojen ja taiteen kautta, mutta myös maan ruokakulttuuri ja matkustaminen ovat rakkaita. Asun Lauttasaaressa pienen perheeni kanssa ja harrastan muun muassa pyöräilyä ja ristikoiden ratkomista. Mukavaa päästä mukaan toimintaan!”​

Toivotamme Antonellan ja Virvan lämpimästi tervetulleiksi mukaan Danten toimintaan!

Danten verkkosivut osoitteessa www.dante.fi eivät ole kesän aikana olleet toiminnassa. Olemme nimittäin uudistamassa verkkosivujamme, ja jos ne eivät ole toiminnassa tämän kirjeen saavuttua, voitte luottaa siihen, että uudet upeat sivustot aukeavat vanhassa tutussa osoitteessa mitä pikimmiten.

Dante-seura on myös määrätietoisesti kehittämässä toimintaansa, ja tätä silmällä pitäen järjestettiin elokuun lopulla historiallinen tapaaminen Suomen muiden Dante-seurojen edustajien kanssa. Lukuun ottamatta Kuopion Dante-seuraa, olivat kaikki Suomen Dante-seurat edustettuina aina Kemiä myöten. Aikomuksenamme on kansallisen yhteistyön myötä rikastuttaa kaikkien seurojemme toimintaa ja tehostaa Italian kielen ja kulttuurin levittämistä koko maassa.

Danten syksyn ohjelma on monipuolinen ja mielenkiintoinen. Tässä esittelemme alkusyksyn ohjelma; toivomme, että tulette tapahtumiin runsaslukuisina ja että tuotte mukananne kaikille avoimiin tilaisuuksiin myös ystävänne!

 

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali, 19.–29.9.2019

Festivaalille on tulossa kaksi italialiasta elokuvaa:

Dogma (ohj. Matteo Garrone). Hintelä ja ystävällinen koiranhoitaja tekee selvää korttelia piinaavasta rikollisesta löyhästi tositapahtumiin perustuvassa urbaanissa länkkärissä, joka tarjoilee sekä silmitöntä väkivaltaa että herkkiä hellyydenosoituksia. Näytökset: Bio Rex 20.9. klo 18.45; Kinopalatsi 5 28.9. klo 13.30; Kinopalatsi 2 26.9. klo 16.

Piranhas (ohj. Claudio Giovannesi).Claudio Giovannesin ohjaamassa draamassa milleniaalimafiosot päätyvät tahtomattaan toistamaan halveksimiensa konkarigangstereiden toimintamalleja. Näytökset: Kinopalatsi 5 21.9. klo 20.45; Korjaamo Kino Töölö 22.9. klo 16; Tennispalatsi 3 24.9. klo 21.

Danten jäsenet saavat näytöksiin liput alennettuun 8€ erikoishintaan.

****

Venerdì 18 ottobre «Italyan, Rum Casusu çikti». Le molte varietà linguistiche nelle canzoni di Elio e le storie tese. Una conferenza di Edoardo Buroni (Università degli studi di Milano).

FT Edoardo Buroni työskentelee tutkijana Milanon yliopistossa, missä hän on myös suorittanut Italian kielen ja kirjallisuuden historian tohtorintutkinnon. Hän opettaa Milanon yliopistossa italian kieltä ja viestintää. Hänen erikoisalaansa on italian kieli musiikissa (erityisesti näyttämötaiteessa, mutta myös perinteisessä laulumusiikissa), sekä italia poliittisen viestinnän, kirkon ja massamedian kielenä. Italiankielinen luento järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Italian kulttuuri-instituutin kanssa.

Aika: perjantai, 18.10. klo 14:15–15:45

Paikka: Sali 12, Metsätalo (Unioninkatu 40 B)

Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita; ei ennakkoilmoittautumista!

****

Menneisyyden vaiheita kirjailijoiden silmin

Tiistaina 29. lokakuuta 2019 on vuorossa perinteinen Strega-ilta, jossa tutustumme kuluvan vuoden kirjallisuuspalkinnon antiin. Voiton vei kolmatta kertaa kisaan osallistuneen Antonio Scuratin romaani M – il figlio del secolo (Bompiani). Teos kuvaa Italian lähihistorian tunnettua vaihetta ja sen päähenkilöä. Viime vuoden tavoin tällä kierroksella oli mukana erityisen paljon kiinnostavia naiskirjailijoita, kuten Nadia Terranova, jonka Addio fantasmi (Einaudi) luotaa menneitä tapahtumia yksilön kohtalon peilinä. Benedetta Cibrarion Il rumore del mondo (Mondadori) ammentaa myös aiheensa menneisyydestä.  Suomalaiset Strega-raatilaiset kertovat illan aikana omista suosikeistaan ja italialaisten tunteisiin vuosi toisensa jälkeen yhtä voimakkaasti vaikuttavan kilpailun vaiheista. Tilaisuus on suomenkielinen. Keskustelun jälkeen on tarjolla pientä purtavaa.

Aika: ti 29.10.2019 klo 17.30

Paikka: Rikhardinkadun kirjaston salonki, 3. krs. Rikhardinkatu 3, Helsinki

Ei ennakkoilmoittautumista; kaikki ovat lämpimästi tervetulleita!

***

Lopuksi muistuttaisimme vielä jäsenmaksusta. Jos ette vielä ole maksaneet vuoden 2019 jäsenmaksua, pyytäisimme ystävällisesti, että niin tekisitte. Danten toiminta rahoitetaan suureksi osaksi jäsenmaksuilla. Jäsenmaksut ovat seuraavat: 15€ opiskelija, 35€ eläkeläinen, 40€ normaali jäsen ja 100€ kolmen vuoden jäsenmaksu. Jäsenmaksut maksetaan Danten tilille,         FI21 2001 3800 4423 85.

 

Toivotamme teille oikein rattoisaa alkusyksyä!

Koko hallituksen puolesta

Marja Härmänmaa (pj)                                                             Antonella Perna (sihteeri)