Hallitus – Styrelse

Olen Marja Härmänmaa ja toimin Helsingin Dante-seuran puheenjohtajana toista kauttani; siviilissä olen Italian modernin kirjallisuuden dosentti. Tutkimusintressini liikkuvat 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kirjallisuudesta kulttuuriin: erityisesti olen perehtynyt Gabriele D’Annunzioon, decadentismoon, F.T. Marinettiin ja futurismiin, kulttuurielämään fasistisessa Italiassa sekä Venetsian historiaan. Suhteeni Italiaan syntyi 1970-luvulla, jolloin perheen kanssa suuntasimme lomamatkoja Välimeren maisemiin, ja siitä lähtien Italia on ollut erottamaton osa elämääni. Pikku hiljaa lomailusta tulikin ammatti. Vietän vuosittain kuukausia Italiassa, lähinnä nykyään Venetsiassa, jossa on oivia kirjastoja tutkimustyölle. Eivätkä puitteet muutenkaan ole lagunissa hullummat. Omien erityisalojeni ohella lähellä sydäntäni ovat musiikki ja elokuva. Omalta osaltani Danten puheenjohtajana tavoitteenani on saattaa Italian kulttuurin koko kirjo – viiniä ja kulinarismia unohtamatta – kaikille siitä kiinnostuneiden ulottuville!

Olen Jukka Savijoki, ammatiltani kitaristi ja koulutukseltani musiikin tohtori. Olen tehnyt työurani sekä Sibelius Akatemiassa opettajana että esiintyvänä muusikkona. Ihastuin jo nuorena Italiaan. Ensimmäinen matkani sinne oli kilpailumatka Alessandriaan, jossa edelleenkin vuosittain järjestetään kansainvälinen kitarakilpailu. Vähitellen kontakteja tuli lisää, ja kävin Italiassa erilaisilla työmatkoilla – opettamassa, soittamassa, palkintolautakuntien jäsenenä. Nykyään asun siellä osan vuodesta, lähinnä Firenzessä ja Milanossa. Olen ollut myös Premio Strega -kirjallisuuspalkinnon Suomen lautakunnan jäsen.

Olen Marja-Leena Hänninen ja koulutukseltani filosofian tohtori. Olen antiikin Rooman historiaan erikoistunut tutkija ja toimin Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Tutkimustyöni ohessa olen julkaissut antiikin historiaa popularisoivia teoksia sekä pitänyt monia yleisöluentoja. Italia-kipinäni on saanut alkunsa Roomasta, jossa olen opiskellut ja tehnyt opinnäytteitäni Villa Lanten renessanssihuvilassa sijaitsevassa Suomen Rooman-instituutissa. Sinne palaan aina uudestaan. Dante Alighieri -seuran lisäksi olen aktiivinen Villa Lanten Ystävät ry:ssä ja toivon voivani palvella linkkinä näiden kahden yhdistyksen välillä samoin kuin ylläpitää ja luoda suhteita Villa Lantessa työskennelleisiin tutkijoihin.

Olen Outi Merisalo, Jyväskylän yliopiston romaanisen filologian professori, FT Helsingin yliopistosta. Väittelin länsiranskalaisen Poitoun maakunnan 1200-luvun kansankielisistä asiakirjoista kirjoitustyylin ja kielen kannalta v. 1988. Sen jälkeen suuntasin Firenzeen, jossa tutkin italialaista renessanssihumanismia 4 vuotta. Käsikirjoitustutkimus ei päästä otteestaan, niin kuin ei päästä Italiakaan – sinne palaa aina uudelleen. V:sta 1994 minulla on ollut ilo edistää romaanista filologiaa Jyväskylän yliopistossa, ml. italian kielen oppiainetta, joka kuuluu luontevasti romaanisten ja klassisten kielten aineryhmään: tarkastelemme romaanista kieliryhmää antiikin latinasta nykykieliin asti. Vilkkaat vaihtosuhteet ja kansainväliset tutkimusprojektit ovat mahdollistaneet jatkuvan kontaktin Italiaan ja italialaisiin tutkijoihin. Työmatkat ovat vieneet mm. Venetsiaan, Milanoon, Firenzeen, Roomaan ja Cassinoon sekä saman tien italialaisen oopperan ja teatterin äärelle.

Olen Johanna Vakkari, Helsingin Dante-seuran varapuheenjohtaja; Dante-seura on kyllä tuttu jo pitkältä ajalta. Olen Taideyliopiston Kuvataideakatemian opetuksesta vastaava varadekaani, taidehistorian dosentti Helsingin yliopistossa sekä taidehistorian historian ja Italian renessanssitaiteen dosentti Turun yliopistossa. Tein kaikki opinnäytetyöni Venetsian 1500-luvun taiteesta lukuun ottamatta väitöskirjaani, joka koskee Suomen ensimmäistä taidehistorian professoria J. J. Tikkasta ja taidehistorian alkuvaiheita akateemisena oppialana. Väitöskirjallanikin on suhde Italiaan, sillä käsittelen mm. Tikkasen väitöskirjaa Giottosta. Kaikkiaan julkaisuni koskettelevat Italian taidetta myöhäisantiikista 1700-luvulle. Muita kiinnostuksen kohteitani ovat taidehistorian oppihistoria, metodit ja teoriat sekä nykytaide, joka oli osana opetustani Helsingin yliopistossa (1994–2011) ja jonka parissa olen työskennellyt tiiviisti Taide- ja kulttuuriohjelman päällikkönä Suomen Lontoon-instituutissa (2014-2016) sekä Kuvataideakatemiassa (2011-2013; 2017).

Olen Sini Sovijärvi, FM Helsingin yliopistosta ja sittemmin Ranskassa jatko-opiskellut humanisti. Olen tehnyt työuran toimittajana Ylessä erityisesti romaanisten kielten parissa ja toimittanut viime vuodet historiaohjelmia ja kulttuurin henkilökuvia Yle Radio 1:een. Olen myös EU-konferenssitulkki ja teen käännöstöitä. Nuorena lumouduin ”italobiisien” sanoituksista ja päätin opetella kielen. Rakastuin Etelä-Italiaan. Kielestä on koitunut elämääni valtavasti iloa ja hyötyä. On sykähdyttävää toimia tulkkina esim. presidenteille, tai haastatella kulttuurin ja tieteen vaikuttajia. Vietin monta kiintoisaa vuotta Premio Strega -kirjallisuuspalkinnon Suomen lautakunnan jäsenenä.

Mi chiamo Enrico Garavelli e sono approdato in Finlandia nell’inverno del 1998. Sono arrivato per lavoro, non sono ripartito per scelta, mi sono fermato per amore. Non ho mai studiato il finnico, ma l’ho imparato un po’ così, per esposizione diretta e per opera dello Spirito Santo. Faccio molti mestieri, i principali dei quali sono marito, papà, tassista e bancomat. Seguo molto il calcio (tifo per l’unica squadra di Genova, la più antica d’Italia) e pratico la pesca sportiva, rigorosamente C&R. Sono nel comitato direttivo della Dante Alighieri di Helsinki, se ben ricordo, dalla primavera del 1999.n.

Olen Roger Walentinsson, FM Helsingin yliopistosta. Nuorena koululaisena ihastuin italian kieleen ja  oopperaan, eikä suhde kumpaankaan ole vieläkään katkennut. Pidän myös italialaisista elokuvista. Suuret mestarit, kuten Rossellini, De Sica, Visconti ja Fellini tekivät vaikutuksen.  Minulla oli myös mahdollisuus opiskella italiaa lukiossa; kiitos siitä opettajalleni Eila Suolahdelle. Opiskelin yliopistossa kieliä. Italiaa voi lukea silloin vain sivuaineena. Opiskeluaikana toimin matkaoppaana Italiassa ja laajensin tietämystäni Italiasta ja sen kulttuurista ja pystyin kehittämään suullista kielitaitoani. Opiskelun ohessa opetin italiaa vapaan sivistystyön parissa. Pääasiallinen työpaikkani oli Ressun lukio (sivutoimi Ressun aikuislukiossa myöh. Helsingin aikuislukio), jossa opetin Ruotsia, espanjaa ja italiaa. Aikuislukiossa opetin vain italiaa.

Nell’ autunno 2019 inizia la mia avventura nella Società Dante Alighieri nelle vesti di segretario. Mi chiamo Antonella Perna e sono una storica dell’arte italiana, ormai adottata dalla Finlandia da più di 10 anni. In questo momento sto finalizzando la mia tesi di dottorato sullo storico dell’arte italiano Lionello Venturi, i suoi rapporti con il collezionista Riccardo Gualino e con lo storico dell’arte finno-svedese Osvald Sirén negli anni venti del Novecento. Oltre a condurre la mia ricerca presso l’Università di Turku, da anni mi occupo dell’insegnamento della lingua italiana e della diffusione della cultura italiana in Finlandia. Ho particolarmente a cuore la promozione della lingua italiana tra i bambini italo–finlandesi. Sono infatti anche la mamma (orgogliosa) di due bimbi bilingue.

Olen Virva Sointu, Dante Helsingin taloudenhoitaja. Työskentelen Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa taideteorian suunnittelun parissa. Koulutukseltani olen taidehistoroitsija Helsingin yliopistosta ja kulttuurintuottaja. Suhteeni Italiaan on rakentunut etenkin opintojen ja taiteen kautta, mutta myös maan ruokakulttuuri ja matkustaminen ovat rakkaita. Asun Lauttasaaressa pienen perheeni kanssa ja harrastan muun muassa pyöräilyä, joogaa ja ristikoiden ratkomista.